Het verschil tussen sRGB, Adobe-RGB, ProPhoto-RGB en CMYK

Op camera’s en in beeldbewerkingsprogramma’s zijn verschillende kleurruimtes in te stellen voor je foto’s en drukwerk. Wat zijn de verschillen hierin? Welke kleurruimte gebruik je wanneer en waarom? In dit artikel leggen we uit wat je moet weten over kleurruimtes!

Waar staat RGB voor?

De letters RGB staan voor Rood, Groen en Blauw. Elke kleur kan 256 tinten tonen. Als we deze vermenigvuldigen, dan kunnen we voor fotografie bijna 16,8 miljoen kleuren mengen (256x256x256 = 16.777.216).

Iedere foto en afbeelding bestaat uit pixels. Deze pixels maken de foto. Elke pixel heeft een specifieke kleur en bestaat uit een hoeveelheid rood, groen, geel en blauw. RGB zijn dus de drie kleuren die de basis vormen voor de andere kleuren. De kleurruimte gaat over de hoeveelheid en het bereik van de kleuren. Adobe RGB en SRGB zijn de bekendste. Ook ProphotoRGB komt vaak voor.

Adobe-RGB

De AdobeRGB-werkruimte heeft een veel groter kleurbereik dan sRGB. De verschillende tinten worden met AdobeRGB beter verdeeld. Je hebt minder risico op het verlies van details. De kleuren komen intenser over. Zo is het groenste groen op AdobeRGB intenser dan het groenste groen op sRGB. Sommige internetbrowsers en e-mailprogramma’s ondersteunen alleen (nog) geen AdobeRGB. De computer toont de afbeelding vaal en/of flets. Ook sommige drukkers kunnen de kleurenruimte AdobeRGB niet aflezen, waardoor jouw foto’s wellicht verbleekt eruit komen te zien. Gelukkig wordt de techniek steeds beter, waardoor deze kleurenruimte meer wordt gekozen en het drukwerk de juiste, intensere kleuren toont.

ProPhoto-RGB

Een van de werkruimten met het grootste kleurbereik is ProPhotoRGB. Bij bewerkingen van foto’s en bij het maken van montages bijvoorbeeld in Photoshop, is ProPhoto een prima kleurenruimte om te gebruiken. Hiermee verlies je geen kleurtinten. Hierbij geldt hetzelfde verhaal als bij AdobeRGB: deze kleurenruimte wordt nog niet door elk device en door elke drukkerij ondersteund.

sRGB

sRGB is de standaard die door alle monitoren, internetbrowsers, printers, etc kan worden afgelezen. Wil je voor veilig gaan? Verzend de afbeelding in sRGB, zodat je niet teleurgesteld wordt wanneer je foto’s afdrukt.

Kleurenruimte afhankelijk van doel

De kleurruimte die je kiest, is afhankelijk van het doel van de foto. Vergelijk het met het verf. De verfsoort moet passen bij het materiaal dat je wilt schilderen. De verfsoort moet passen bij het materiaal dat je wilt schilderen.

Instellen fotocamera kleurenruimte

Wanneer je in RAW fotografeert, hoef je de kleurruimte niet zelf in te stellen op je camera. Dit moet je wel doen zodra je foto’s maakt in JPG. Deze optie vind je meestal in je menu terug. Voordat je foto’s maakt, kies je dus de modus waarin je fotografeert. Op de website van expertphotography vind je meer informatie over het instellen van de kleuren in Photoshop en Lightroom.

CMYK voor drukwerk

Wil je drukwerk bestellen of foto’s zelf afdrukken? Dan kies je voor CMYK. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. De Key staat voor Black (zwart). Ze hebben hier niet gekozen voor de B van Black, om te voorkomen dat de B wordt verward met Blue. Deze kleuren worden gebruikt om foto’s te printen. Wil je jouw werk laten bedrukken? Zorg ervoor dat het CMYK-profiel aansluit bij de drukmethode. Stem dit af met de drukkerij.  

Heb je als onderneming geen ervaring met drukwerk? Wij zijn al jaren gespecialiseerd in het ontwerpen en het aanleveren van drukwerk. Meer informatie hierover of wil je eens vrijblijvend een gesprek met ons over welke dienstverlening we jou kunnen bieden? Neem dan gerust contact met ons op.

JOUW MERK IN DE SPOTLIGHT?