Het auteursrecht, hoe zit dat nu precies?
Foto’s, quotes, memes: we delen tegenwoordig alles online. Met het digitale tijdperk wordt het dan ook steeds lastiger om te weten welk materiaal je wel en niet zomaar mag gebruiken en delen. Ook wij, als contentmakers, pr-specialisten en marketingexperts, komen er niet onderuit: auteursrecht.
De definitie van auteursrecht is als volgt: ‘Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld’.
Wie is de auteur?
Het auteursrecht beschermt dus de creatieve prestaties van de maker. Het is niet de bedoeling dat iemand anders met jouw werk ervandoor gaat. Wanneer jij een idee hebt voor een applicatie en een vriend werkt deze applicatie uit, dan ligt het auteursrecht bij je vriend. Hij is namelijk de ontwikkelaar. Maar wanneer je vastlegt dat dit jouw idee was, dan ben jij de auteur.
Ben je in dienst als tekstschrijver bij een onderneming? Dan liggen de auteursrechten bij je werkgever, zodra dit is opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. Ook op tekstvertalingen rust copyright. Als wij een vertaling uitvoeren ligt het auteursrecht in eerste instantie bij ons. Middels een licentie en/of een overeenkomst wordt het overgedragen aan onze opdrachtgever(s).
Wil je jouw website, brochure of ander werk laten vertalen? Wij hebben een grote redactie met vertaalspecialisten die voor jou klaar staan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Uitzonderingen gepubliceerd werk
Met uitzonderingen mag je gepubliceerd werk gebruiken, zonder toestemming van de auteur. We noemen ze hieronder op:
- Je mag werk gebruiken voor privégebruik, als je deze maar niet uitdeelt of publiceert.
- Foto’s en teksten mag je citeren, mits het werk eerder is gepubliceerd en als het inhoudelijk relevant is.
- Voor educatieve doeleinden mag je (delen van) een werk uitdelen aan leerlingen of tijdens een presentatie.
- 70 jaar na het overlijden van de maker, vervalt het auteursrecht. Hierna mag je het werk gebruiken, publiceren en aanpassen. Hier geldt wel een aparte regel voor films.
Je hebt verschillende manieren voor het verkrijgen van rechtenvrije publicaties. Zo bestaan er websites waar de maker toestemming geeft voor het gebruik van zijn of haar werken. Flickr, Wikimedia Commons of Stocksnap zijn hier voorbeelden van.
Bescherm jezelf
Regelmatig ontstaat discussie en verwarring over auteursrecht. Het is goed om jezelf te beschermen en te behoeden voor fouten en boetes. Zorg ervoor dat je van tevoren afspraken maakt en leg vast wie de auteur is. Als je niet zeker weet of je het werk mag gebruiken voor plaatsing en/of publicatie, vraag dan altijd toestemming aan de maker en vermeld de bron.