Facebook en Instagram laten zien hoeveel tijd je eraan spendeert

Nederlandse jongeren ervaren social media steeds vaker als een verslaving, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dit voorjaar. Dat is volgens critici te wijten aan de manier waarop sociale platformen zijn opgebouwd: ze zijn er juist voor gemaakt om uren te blijven scrollen.

Als het – frappant genoeg – aan Facebook en Instagram ligt, is dat vanaf nu verleden tijd. Met een nieuwe tool krijgen gebruikers inzicht in de tijd die ze aan de sociale platformen besteden. Die tijd is een gemiddelde van de afgelopen 7 dagen, maar je kunt ook de tijd  – en dus de pieken – per dag bekijken. Het wordt zelfs mogelijk om een tijdslimiet in te stellen, waarbij Facebook of Instagram je er vriendelijk aan herinnert dat je over je zelfgekozen tijd heen zit. Ook maakt Facebook het makkelijker om pushnotificaties te beheren. Je kunt ze bijvoorbeeld uitzetten voor een bepaalde tijdsduur.

De nieuwe tool wordt verspreid geïntroduceerd bij alle gebruikers wereldwijd. Je vindt het bij de ‘Instellingen’ van beide apps.