Dit is: Majliss Kruger – Eindredacteur

Ons team bestaat uit zo’n 40 medewerkers, dus er is altijd wel wat te vertellen. In de rubriek ‘Dit is’ interviewen we een collega over zijn of haar werk, maar ook over dromen, trends en wat we gewoon altijd al van diegene wilden weten. Dit is Majliss Kruger!

Hoi, wie ben je en wat doe je bij Buro N11?
Ik ben Majliss Kruger, 46 jaar, ik woon in Woerden en ik ben eindredacteur bij Buro N11. Dat houdt in het kort in dat ik van de projecten die ik onder mijn hoede heb de teksten redigeer, de opgemaakte proeven check en controleer of alles conform de wens van de klant is. En dat zijn allerlei soorten projecten: van bijvoorbeeld brochures, prijslijsten en persberichten tot digitale nieuwsbrieven en websites.

In het oude pand was je Pauls roommate. Hij vindt dat jij een bijzondere voornaam hebt en vraagt zich af hóe bijzonder en waar die vandaan komt. Kan je dat kort vertellen?
Mijn naam komt uit een Finse film die begin jaren 70 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. In die film was een van de personages een omaatje, die heette ‘Majliss’. Die naam hebben m’n ouders onthouden (niet de titel van de film ).
Zo’n voornaam heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat ik niemand anders ken die Majliss heet. Echt een unieke naam dus. Volgens Google is er een Majliss Hotel in Rabat (Marokko), een Indiaas restaurant Majliss in Oxford (Groot-Brittannië) en een sciencefictionschrijfster (van Star Trek-boeken) in Zweden die Majliss (Larson) heet. Dat is het wel. Nadeel is dat ik mijn naam altijd moet spellen (vaak maken mensen er ook voor ’t gemak ‘Marlies’ van, tja) en dat ik nooit zo’n armbandje, pen of beker met mijn naam erop kon vinden. Groot jeugdtrauma, haha. Nee hoor, ik vind dat ik een heel mooie voornaam heb.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De variatie in m’n werk en in wat we maken bij Buro N11. Misschien start ik de dag met het redigeren van teksten voor een rijdersmagazine en controleer ik vervolgens een webpagina die we hebben gemaakt. Daarna neem ik bijvoorbeeld een proef van een brochure door die we retour hebben ontvangen van een klant, voordat de vormgevers met de correcties aan de slag gaan. En dan ineens komt er een persbericht tussendoor dat geredigeerd moet worden. Elke dag is daardoor anders. En ik vind het heel erg leuk om het magazine of de leaflet of brochure waar we zo’n tijd mee bezig zijn geweest uiteindelijk gedrukt en wel in handen te houden.

Wat is je top-3 droomauto’s en waarom?
Oei. Ik heb niet echt een top-3 van droomauto’s. Zo’n “autogek” ben ik nou ook weer niet. Haha. Al ben ik wel helemaal verknocht aan mijn Seat Arosa, een zwart scheurmonstertje uit 2005. Die móet mee tot het echt niet meer gaat, want ik heb (nog) geen idee welke auto ik erna zou willen rijden. De Arosa wordt niet meer gemaakt namelijk, mijn auto is er een uit de laatste lichting. Heel jammer.

Waar ben je het meest trots op? (werk en privé)
Qua werk: als het me, samen met mijn collega’s uiteraard, lukt een mooi product af te leveren waar de klant heel blij mee is. Dan ben ik er trots op dat ik daar m’n steentje aan heb kunnen bijdragen. Privé? Dat is een lastige. Nou ja, ik ben trots op mezelf dat ik eindelijk na 3 jaar (pfff) m’n achtertuin heb geregeld. M’n buren zijn daar ook erg blij mee. Haha. Geen zaden van onkruid meer die bij ze in de tuin belanden immers. Ik heb nu een tuin met nette borderbakken waar tulpen, narcissen en sieruien in staan te bloeien.

Hoe blijf je op de hoogte van wat er in jouw vakgebied speelt?
Ik lees van alles. Tot en met de reclameteksten op een pak hagelslag aan toe. Alle teksten zijn interessant en kunnen – hoe onbeduidend ze misschien lijken – nieuwe inzichten geven voor mijn werk. Ik volg onder meer ook de sites/tweets van Onze Taal en de Taalunie. En erg leuk (en leerzaam) zijn ook Taalvoutjes en de site van platform Signalering Onjuist Spatiegebruik.

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?
Een boek dat ik onlangs heb gelezen en waar ik erg van onder de indruk was, is Rinkeldekink van Martine Bijl. Ze schrijft daarin over hoe ze de periode na haar hersenbloeding heeft ervaren. Eigenlijk een heel naar verhaal, maar ze heeft haar ervaringen zo mooi opgeschreven. Ook met humor, wrang soms. Echt een aanrader, dit boek.

Van welke drie dingen word je blij?
1) De geur van gemaaid gras. 2) Een mok thee (bij voorkeur Lady Grey) met een scheutje melk erin (de meeste mensen gruwen daarvan, ik vind het echt een ‘bakkie troost’). 3) Uit eten gaan (dat kan helaas niet meer in deze coronatijd, ik mis dat best wel).

Wat luister je in de auto?
Met een kabeltje verbind ik m’n iPhone met de autoradio om Spotify te luisteren. Ik heb een lijstje samengesteld met – volgens mijn oren – fijne muziek tijdens het autorijden. En dat is echt van alles. Zoals Blinding Lights van The Weeknd, Lake Shore Drive van ene Aliotta Haynes Jeremiah (geen idee wie dat is), The Chamber van Lenny Kravitz, Runnin’ van Pharrell Williams. Als er maar een beetje een ‘beat’ onder zit. Vrolijke nummers.

Wat is je grootste droom?
Van jongs af aan heb ik altijd geroepen dat ik ooit op een boerderijtje wil wonen, uiteraard met een stel kippen erbij, een hond, een kat en ook een paard in de wei. Een tijdje geleden heb ik me ingeschreven bij de Postcodeloterij. Dus Gaston, kom maar langs bij mij in de straat met die rode truck hoor. Nu mag ’t!

Welke vraag zou je aan welke collega willen stellen?
Aan Elles zou ik wil vragen wat zij zo leuk vindt aan het vieren van carnaval en hoe ze elk jaar weer zo’n mooie outfit weet te bedenken en te maken.